Κομψότητα σε μικρό μέγεθος

Από τον Αστέρη Κασιμάτη
       Συνηθίζεται να λέμε ότι «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια». Άραγε τυχαία; Ποιος ξέρει... Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τη συγκεκριμένη φράση την έχουν κάνει κορόνα στο κεφάλι τους οι petites ανά την υφήλιο, είτε για να αναδείξουν την κομψότητά τους είτε απλώς για να... αποστομώσουν τις αντίζηλες ψηλές!

         Στην προκειμένη περίπτωση η κομψότητα είναι συνώνυμη του ύψους ή είναι αυτό που λέμε «ή το χει μια γυναίκα ή δεν το χει»; Κομψές ή όχι, στη σόουμπιζ τουλάχιστον υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα μικρόσωμων, που μπορεί μεν να χάνουν πόντους σε ύψος, αλλά κερδίζουν πόντους στην επιτυχία. Τι κοινό έχουν η Μαντόνα, η Κάιλι Μινόγκ και η Εύα Λονγκόρια με τις δικές μας Ρούλα Κορομηλά, Πέγκυ Ζήνα, Μαριάντα Πιερίδη, Μαρία Σολωμού και Πέγκυ Τρικαλιώτη; Αν και μικροσκοπικές, καταφέρνουν με το μυαλό τους και το ταλέντο τους να μαγνητίζουν τα βλέμματα, όπου κι αν βρίσκονται. Πέντε εκπρόσωποι της μόδας καταθέτουν στο ΛΟΙΠΟΝ την άποψή τους για το τι τους ταιριάζει, ποια στυλιστικά λάθη μπορούν να αποφύγουν, αλλά και ποιες Ελληνίδες... μινιόν θεωρούν καλοντυμένες.

Σωτήρης Τσαγδής, στυλίστας: «Όχι πολλές ρίγες» 
Θεωρείται ο «γκουρού της πίστας», αφού έχει ντύσει μερικές από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες στις εμφανίσεις τους. Μερικές από αυτές, μάλιστα, είναι πράγματι μικροσκοπικές, επομένως ο Σωτήρης γνωρίζει πολύ καλά τι ταιριάζει σε μια... μινιόν γυναίκα.


Τι πρέπει να αποφύγουν οι μικροσκοπικές γυναίκες για να αναδείξουν τη σιλουέτα τους;

      «Τις πολλές ρίγες, τα φλύαρα υφάσματα, δηλαδή τα πολύ μεγάλα εμπριμέ, τα πολλά λαχούρια. Αυτά είναι καλό να τα αποφεύγουν. Γενικότερα, τις μονοχρωμίες. Επίσης, αν ο σωματότυπος υποστηρίζει το ρούχο, τότε προτείνεται να είναι όσο πιο κοντό ή όσο πιο μακρύ, δεν υπάρχει μέση λύση. Μπορούν να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τη μόδα της δεκαετίας του 50 και του 60, δηλαδή φουσκωτές φούστες και φουρό».

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το Top-5 των καλοντυμένων petites;

     «Η Μαριάντα Πιερίδη, η Μαρία Σολωμού, η Κάιλι Μινόγκ, η Εύα Λονγκόρια και εννοείται πρώτη και καλύτερη η Μαντόνα».

Κωνσταντίνος Κασπίρης, στυλίστας : «Ψηλά τακούνια και ντεκολτέ»
      Ο Κωνσταντίνος Κασπίρης έκανε τη δεκαετία του 90 ραδιοφωνική εκπομπή μαζί με τη Βάνα Μπάρμπα σχετική με τη μόδα στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Γιάννενα και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1 και τον «Πρωινό καφέ», όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.


Τι ταιριάζει σε μια petite για να αναδείξει τη σιλουέτα της;

      «Βασικά είναι θέμα σωματότυπου και στον κάθε άνθρωπο αυτό είναι καθαρά προσωπικό στοιχείο. Από εκεί και πέρα, αν έχουμε μια petite η οποία δεν διαθέτει τις σωστές αναλογίες, τότε τα ρούχα που θα της φορέσουμε πρέπει να είναι έτσι φορεμένα, ώστε να μακραίνουν τη σιλουέτα της. Θα πρέπει να προτιμάει κατακόρυφες γραμμές που θα την τραβάνε, τις μονοχρωμίες, να λατρεύει τα τακούνια, να μην υπερβάλλει με τα αξεσουάρ ή να τα φοράει έξυπνα. Επίσης, καλό είναι να προτιμάει τα ντεκολτέ».

Η κομψότητα είναι συνώνυμο του ύψους;
     «Όχι, σε καμία περίπτωση».

Είναι αυτό που λέμε «ή το χει μια γυναίκα ή δεν το χει»;
    «Καταρχάς αυτό που λέτε είναι γεγονός, αλλά στην εποχή μας υπάρχουν όλα αυτά τα περιοδικά που ενημερώνουν τις γυναίκες για τη μόδα και για το τι πρέπει να προσέχουν στην εμφάνισή τους, όπως και η τηλεόραση, αν και πολύ λιγότερο πια. Η γυναίκα γνωρίζει πολλά περισσότερα πλέον».

Χάρης Σιανίδης, στυλίστας: «Ναι στα μίνι»
       Εκκεντρικός και με μοναδικό στυλ, ο Χάρης Σιανίδης σε κάθε του εμφάνιση συνοδεύεται από μερικά από τα πιο όμορφα κορίτσια του ελληνικού μόντελινγκ.


Ποια είναι τα πιο «χοντρά» στυλιστικά λάθη που μπορεί να κάνει μια μικρόσωμη γυναίκα;
     «Πρώτα απ όλα πρέπει να αποφεύγει το πολύ ύφασμα. Αν είναι αδύνατη, της ταιριάζουν πολύ τα μίνι. Όσο πιο κοντή η φούστα, τόσο περισσότερους πόντους της προσδίδει. Γενικά, δεν μπορεί να φοράει ρούχα πολύ μακριά ή με μανίκια. Επίσης, είναι τρομερό λάθος αν φορέσει φούστα μέχρι το γόνατο. Δηλαδή, τα μίντι και τα φορέματα μπαλούν είναι σκέτη καταστροφή».

Πρότυπα petite κομψότητας έχουμε;
      «Φυσικά! Από τη διεθνή σόουμπιζ ξεχωρίζω την Κάιλι Μινόγκ, την Εύα Λονγκόρια και τη Ρις Γουίδερσπουν. Από petites Ελληνίδες μ αρέσουν πολύ η Όλγα Φαρμάκη, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, η Αποστολία Ζώη, η Ειρήνη Μερκούρη και η Άρτεμη Αλεξανδράτου».

Simeoni, σχεδιαστής: «Έχουμε πολλές κακοντυμένες στη σόουμπιζ» 
     Ο Θεσσαλονικιός σχεδιαστής Simeoni έχει ντύσει αρκετές επώνυμες κυρίες και η αλήθεια είναι πως λέει τα πράγματα με το όνομά τους, τόσο για τις καλοντυμένες όσο και για τις κακοντυμένες της ελληνικής σόουμπιζ.


Τι πρέπει να προσέχει από στυλιστικής άποψης μια petite, ώστε να μην κάνει λάθη;
      «Θα πρέπει να φοράει ρούχα που να εφαρμόζουν πάνω της και να μη χάνεται μέσα στα υφάσματα. Καλή εφαρμογή δεν εννοώ να είναι μόνο στρετς, αλλά γενικότερα να κάνει καλή εφαρμογή, δηλαδή η μέση να είναι στο σωστό σημείο, το στήθος αντίστοιχα, να μη... χάσκουν, που λέμε, τα ρούχα. Στην ουσία το ρούχο θα πρέπει να είναι ακριβώς στο μέγεθός της και όχι μεγαλύτερο. Το καλύτερο λοιπόν είναι να μην το διαλέγει, αν δεν της εφαρμόζει. Επιπλέον, καλύτερα να προτιμάει τα ψηλά τακούνια, που πάντα χαρίζουν ύψος και μακραίνουν τα πόδια. Μπορεί να επιλέγει μακριά παντελόνια ή πολύ κοντά σορτσάκια, αρκεί βέβαια να διαθέτει τα αντίστοιχα πόδια και καλλίγραμμους μηρούς. Να προσθέσω ότι στις petites ταιριάζουν τα πολύ μακριά μαλλιά ή τα πολύ κοντά, όχι πάντως κάτι ενδιάμεσο. Όσον αφορά το κορσάζ, καλό θα είναι να μη φοράει μεγάλα μανίκια. Γενικότερα πρέπει να αποφεύγει τους όγκους».

Ποιες θεωρείτε γοητευτικές petites από την ελληνική σόουμπιζ;
     «Εκτός από την Καλομοίρα, που διέπρεψε στη Eurovision, γοητευτική petite θεωρώ επίσης την Άννα Βίσση».

Κακοντυμένες petites έχουμε;
       «Κακοντυμένες γενικά έχουμε πολλές στη σόουμπιζ. Είναι οι κυρίες που φοράνε πολλά ρούχα μαζί, επιλέγουν να φοράνε όλες τις τάσεις της μόδας μαζί, ακολουθούν λάθος στυλιστικές συμβουλές ή, τέλος πάντων, δεν ακούνε καθόλου τους στυλίστες τους. Η συμβουλή είναι πολύ απλή για να μη βγει μια γυναίκα κακοντυμένη: θα πρέπει να προσέχει το πού εμφανίζεται, το πότε, αν δηλαδή είναι πρωί, μεσημέρι ή βράδυ, το σωματότυπό της, να καλύπτει τα defaults και να αναδεικνύει τα καλά της σημεία».

Αλεξάνδρα Κατσαϊτη, στυλίστρια: «Σύμμαχοι τα σορτς και οι διαφάνειες»
     Είναι εκείνη που άλλαξε το στυλ τόσο της Δέσποινας Βανδή όσο και της Τάμτα και τις ανέδειξε σε fashion icons της ελληνικής σόουμπιζ.


Πώς μπορεί μια petite να αναδείξει τη σιλουέτα της και τι πρέπει να προσέχει από στυλιστικής άποψης;
      «Νούμερο 1 κανόνας για τις γυναίκες petites είναι το μήκος του ρούχου. Αν έχουν ωραία πόδια, τότε κοντό, πολύ κοντό. Αν όχι, λίγο πάνω από το γόνατο, αν δεν έχουν ούτε ωραία γόνατα, τότε να προτιμούν το μήκος ακριβώς κάτω από το γόνατο και αν δεν έχουν ωραίες γάμπες, τότε παντελόνι σε ίσια γραμμή και πάντα, μα πάντα, μεσάτο. Το χαμηλόμεσο κατεβάζει το κέντρο του σώματος χαμηλά και επομένως η petite εξαφανίζεται. Το τρικ είναι να φαίνεται πιο ψηλή και να διαγράφονται οι αναλογίες της. Μια petite πρέπει να τονίσει τη μέση, το μπούστο και τα χέρια και να αποφύγει τα φαρδιά και φουσκωτά μανίκια και ρούχα. Καλύτερα λοιπόν να προτιμήσει πλατφόρμες, αλλά λεπτοκαμωμένες και κομψές. Εκτός, από την άλλη, κι αν το στυλ της είναι πιο εκκεντρικό ή το υποστηρίζει η ηλικία και το σώμα και το ντύσιμο είναι αρκετά fashion και προχωρημένο, όπως της Τάμτα, της Κέιτ Μος και της Βικτόρια Μπέκαμ, που κάποιες φορές ίσως επειδή περνάνε και τα χρόνια ντύνονται πολύ πιο σικάτα και θηλυκά. SOS! Η petite πρέπει να αποφεύγει τις υπερβολές και τον όγκο στα μαλλιά, γιατί έτσι εξαφανίζονται τα χαρακτηριστικά της. Αντίθετα, να προτιμάει διακριτικά και αέρινα μαλλιά που έχουν κίνηση. Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι, με τα γυμνά πόδια και χέρια, τα σορτς και οι διαφάνειες είναι σύμμαχοι των petites. Ας το εκμεταλλευτούν λοιπόν».

Ποιες θεωρείτε γοητευτικές μικρόσωμες Ελληνίδες;
       «Πιο γοητευτική και stylish σε size petite Ελληνίδα ξεχωρίζω τη Δέσποινα Βανδή. Μοναδική σίγουρα την Τάμτα και με ιδιαίτερο προσωπικό στυλ τη Μαρία Σολωμού και την Εβελίνα Παπούλια. Σέξι τη Μάρω Λύτρα και δυναμική και κομψή τη Νότα Γαβαλά και την ανιψιά της, τη νεαρή Στίβη Παναγοπούλου, υπεύθυνη της κολεξιόν LAK., κοριτσίστικα γοητευτική και funky».

Στην ελληνική σόουμπιζ έχουμε κακοντυμένες petites και ποιες;
     «Κακοντυμένοι και καλοντυμένοι μπορούν όλοι να υπάρξουν, μπορεί να γίνει μια λάθος επιλογή. Το χειρότερο, όμως, είναι να μην το βλέπουν για να το διορθώσουν».

http://www.womenonly.gr/loipon/kosmikasummary.asp?catid=13944&subid=2&pubid=1114371

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις