Εορταστικο ντυσιμο για αντρες

 Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του άντρα και της γυναίκας στα «επίσημά» τους ντυσίματα: Μια γυναίκα πρέπει να τραβήξει την προσοχή ποντάροντας στην διαφορετικότητα, βάζοντας ένα φόρεμα με εντυπωσιακό κόψιμο και χρώμα, αποκαλύπτοντας επιλεγμένα σημεία του σώματός της.
Υφασμάτινα Άνδρας Πουκάμισα με μακριά μανίκια Armani jeans DOCTI Marine
Ο άντρας από την άλλη, όσο πιο σημαντική η περίσταση, τόσο περισσότερο «καλύπτεται».Στις χαλαρές μέρες φοράει t-shirt βγάζοντας τα μπράτσα έξω. Στα σοβαρά και επίσημα, όμως, καλύπτει όλο του το σώμα: Πουκάμισο, γιλέκο, κουστούμι, παλτό. Κλείνει τον λαιμό του με την γραβάτα, περιορίζει τα μαλλιά του για να έρθουν στα ίσια τους, ίσως και να κουράζει τα πόδια του αφήνοντας τα Asics στο σπίτι.
Ο άντρας ντύνεται για να ακολουθήσει ένα αρχέτυπο: Όσο πιο κοντά είναι στο κλασσικό πρότυπο του επίσημου αντρικού ντυσίματος τόσο πιο πετυχημένο θα θεωρηθεί.
Στο εορταστικό ντύσιμο, τώρα, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση του «επίσημου» και να βάλουμε όσο περισσότερα κομμάτια «προσωπικότητας» γίνεται – θα καταλήξουμε να είμαστε όσο πιο ωραίοι γίνεται αναπαράγοντας το αντρικό στερεότυπο αλλά θα διαφοροποιηθούμε με μικρές λεπτομέρειες.
Επειδή, όμως, δεν θέλουν όλοι να φορέσουν κοστούμι, θα χωρίσω τις προτάσεις μου σε τρία διαφορετικά επίπεδα, από το πιο «χαλαρό» μέχρι το πιο «επίσημο» εορταστικό.

Το chill-out εορταστικό ντύσιμο.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως οι νέοι άντρες που δεν τρώνε ιδιαίτερο κόλλημα με το ντύσιμό τους – ίσως να το αμελούν και λίγο. Σίγουρα, όμως, αξίζει να κάνουν μια προσπάθεια φέτος να πάνε το ντύσιμο τους ένα βήμα παραπέρα.
Ας αφήσουμε τα αθλητικά παπούτσια στο σπίτι. Ας αφήσουμε σίγουρα και οτιδήποτε κοντομάνικο ή με στάμπα. Ας φανταστούμε για μια-δυο νύχτες ότι δεν είμαστε στο λύκειο.
Το τζιν, τουλάχιστον, μπορούμε να το κρατήσουμε – αρκεί να είναι το σωστό νούμερο (για να μην φαίνεσαι δυσανάλογος μέσα σε μια «σακούλα») και να μην είναι κακόγουστα ξεβαμμένο.
Υφασμάτινα Άνδρας Πουκάμισα με μακριά μανίκια Armani jeans QUENOT Black
Από πάνω θα βάλουμε ένα πουκάμισο – δυστυχώς, πετυχημένο ντύσιμο για χριστουγεννιάτικο πάρτι με t-shirt ή polo δεν γίνεται. Σύμφωνα με τον χαλαρό σας χαρακτήρα, όμως, θα διαλέξουμε κι ένα αντίστοιχα χαλαρό πουκάμισο: Ένα Oxford Shirt ή ένα σε καρό μοτίβο.

Και επειδή ξέρω πως αυτή η κατηγορία ανδρών δεν πρόκειται να φορέσει blazer (σακάκι) ούτε κατά διάνοια, αλλά ταυτόχρονα βρίσκω τον συνδυασμό «τζιν με πουκάμισο» κάπως λειψό, δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να προσθέταμε από πάνω κι ένα cardigan που θα βρείτε εδώ.

Κατά τα άλλα, φοράμε το πουκάμισο οπωσδήποτε από μέσα και μια ζώνη λιτότατη (χωρίς καμία υποψία αγκράφας) που συνδυάζουμε χρωματικά με το παπούτσι.

Στο πονεμένο θέμα των παπουτσιών: Μείνετε μακριά από οτιδήποτε θα φορούσατε για να κάνετε γυμναστική. Δεν είναι όμως και ανάγκη να φορέσετε τα σοβαρά oxford (που δεν έχετε) αρκεί το παπούτσι σας να θυμίζει κάτι σαν τα επόμενα plimsolls που θα βρείτε στο spartoo .

Το χαλαρά προσεγμένο ντύσιμο.

Υπάρχει και κόσμος πέραν από τα τζιν, το ξέρετε;
Κάπου εκεί, πίσω από το βουνό που λέγεται denim, κρύβεται η δική μου αγαπημένη κατηγορία: Εκεί όπου μπορούμε να ξεφύγουμε λίγο από το κοινότυπο, βαρετό ντύσιμο, χωρίς απαραίτητα να πάμε στα άκρα.
Θα κρατήσουμε τα Oxford πουκάμισα, ίσως, αλλά μπορούμε να κοιτάξουμε και κάτι πιο dressy, πιο περιποιημένο.

Από παντελόνια, δεν θα διάλεγα κάτι πολύ επίσημο (όπως παντελόνια κοστουμιού) αλλά ένα chino που θα εφαρμόζει σωστά στο σώμα μας θα κρατήσει μια καλή ισορροπία μεταξύ dressy και casual.
Προφανώς, μπορούμε να παίξουμε αρκετά με το χρώμα, ειδικά φέτος που είναι κατά κάποιον τρόπο «μόδα».

Και ερχόμαστε στο σημαντικότερο κομμάτι αυτής της κατηγορίας: Το blazer. Εδώ μπορεί κανείς να πειραματιστεί αρκετά, αλλά ακόμη κι αν επιλέξουμε ένα κλασσικό, μπλε blazer θα κάνουμε τη διαφορά, γιατί είτε ο περισσότερος κόσμος θα έχει έρθει με το μπουφάν πάνω απ’ το πουκάμισο, η θα φοράει το σακάκι από το (τεράστιο) κοστούμι του προγόνου του.

…και θυμίζω τους κανόνες ενός blazer: Αν έχει δύο κουμπιά, κουμπώνουμε μόνο το πάνω.Όταν είμαστε όρθιοι το κρατάμε συνήθως κουμπωμένο κι όταν καθόμαστε το ανοίγουμε.
Εγώ πάντως θα έβαζα και μια slim γραβάτα, για να ολοκληρώσω το look:

Στα παπούτσια την έχουμε εύκολα: διαλέγουμε ένα στιλάτο brogue, ένα μοντέρνο oxford ή ακόμη κι ένα σκληροτράχηλο μποτάκι. Τα παραδείγματα που μπορείτε να βρείτε σε περιοδικά σαν το GQ είναι αμέτρητα.

Ίσως και με ένα καλό ρολόι στον καρπό και ένα καλό χαμόγελο, η εμφάνισή σας είναι δεδομένο ότι θα βρίσκεται στα high της.

Κοστούμι – αλλά «διαφορετικός».

Κάποιες περιστάσεις, όμως, μπορεί να απαιτούν ακόμη πιο «σοβαρό» ντύσιμο. Ίσως ένα chino να πέφτει πολύ casual για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι της εταιρίας.
Εδώ ερχόμαστε στο θέμα της ομοιογένειας: Το κοστούμι κάνει τον άντρα μέλος ενός προτύπου, είναι μια στολή.
Η μαγκιά, όμως, είναι να κάνεις τη στολή να «σπάσει» και να έρθει με το μέρος σου, τόσο με την προσωπικότητά σου, όσο και με πρακτικές, στιλιστικές λεπτομέρειες.
Κατ’ αρχήν, το τι κοστούμι θα διαλέξεις παίζει τεράστιο ρόλο. Υπάρχουν κοστούμια που θα σε κάνουν να φαίνεσαι σαν δικηγόρος, υπάρχουν ακόμη χειρότερα που θα σε κάνουν σαν ασφαλιστή, υπάρχουν όμως και αυτά που θα λένε «είμαι σοβαρός» αλλά «έχω αίσθηση του στυλ και προσωπικότητα».
Αν το event έχει «black-tie» dress code τότε η μόνη λύση είναι… σμόκιν, αλλά τέτοια πράγματα δεν παίζουν ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εκτός κι αν κάνετε παρέα με ψωνισμένους εφοπλιστές… Οπότε παραμένουμε στις «ανθρώπινες» καταστάσεις.
Το βασικότερο, πάντως, είναι το fit: Διαβάστε, ψάξτε καλά στις άπειρες πηγές του internet για να καταλάβετε πρώτα πως πρέπει να κάθεται πάνω σας ένα κοστούμι. Σχεδόν πάντα, οι άντρες φοράνε κοστούμια πολύ μεγαλύτερα απ’ ότι πρέπει. Φερθείτε πιο έξυπνα από αυτούς.

Αν έχεις τον «αέρα» για να υποστηρίξεις ένα burgundy κοστούμι φόρα το και βάλε υποψηφιότητα για το βραβείο του πιο καλοντυμένου τύπου στην πιάτσα!

Συνεχίζουμε με ένα ωραίο, σοβαρό παπούτσι…

…και αν θέλουμε να κάνουμε το «κλικ» παραπάνω, ολοκληρώνουμε βάζοντας μια ποσέτ στην τσέπη του σακακιού (την οποία ΔΕΝ ταιριάζουμε με τη γραβάτα), χρησιμοποιούμε ένα tie-clip για να κρατήσουμε την γραβάτα στη θέση της (το οποίο δεν πρέπει ποτέ να είναι μεγαλύτερο από το πλάτος της γραβάτας), παίζουμε με το χρώμα των καλτσών, βάζουμε μανικετόκουμπα… γενικότερα βάζουμε τον προσωπικό μας τόνο όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε.
Διαλέξτε, λοιπόν, σε ποια κατηγορία θέλετε να ανήκετε στις φετινές γιορτές, απολαύστε την διαδικασία του ντυσίματος που θυμίζει παιχνίδι και βγείτε έξω να περάσετε τέλεια!
Καλές γιορτές!




Πηγή: https://www.ntynomai.gr/2012/12/%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CF%84%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις